Custodia exclusivă a copilului versus Custodia comună a copilului: Cum te ajută un avocat experimentat să obții cea mai bună decizie posibilă

Ce înseamnă custodie comună a copilului

Custodia copilului este termenul popular, folosit în mod uzual. Termenul juridic corect pentru „custodie copil” este autoritate părintească, adică este ansamblul de drepturi și îndatoriri care privesc atât persoana, cât și bunurile copilului și aparține în mod egal ambilor părinți, mai pe scurt dreptul de a decide cu privire la creșterea copilului.

Ce înseamnă custodie exclusivă a copilului

Autoritatea părintească este exercitată de un singur părinte, adică toate deciziile cu privire la copil le va lua părintele care deține custodia exclusivă, însemnând alegerea medicului de familie, înscrierea la creșă, grădiniță, școală, intervenții medicale, operații, deplasarea în afara țării, etc.

Vă voi prezenta un caz în care am obținut custodie exclusivă și care are o poveste tulburătoare.

Am fost sunată într-o zi frumoasă de toamnă de o tânără doamnă care m-a întrebat dacă pot să o ajut într-un proces de divorț și să obțină custodie exclusivă a copilului.

Și-a întâlnit soțul în anul 2003 în Italia iar în 2007 s-au căsătorit. Avusese deja o altă căsătorie din care a rezultat o fetiță, de care se îngrijea singură. A sperat că această a doua căsătorie va fi una care să dureze, bazată pe dragoste, respect, susținere reciprocă, sprijin moral și material.

Ceva timp mai târziu a descoperit că soțul ei intrase într-o rețea de hoți care furau din magazine. Speriată l-a rugat să înceteze, dorind să aibă o viață liniștită. Refuzul lui a determinat-o să se întoarcă în România, sperând că el o va urma. După o perioadă s-a întors și el, asigurând-o că a renunțat la furturi și că își dorește să aibă împreună un copil. A rămas însărcinată și spre uimirea ei, soțul și-a schimbat brusc atitudinea, cerându-i să renunțe la sarcină, deși el fusese cel care își manifestase această dorință. L-a întrebat care este motivul pentru care nu își mai dorește copilul, iar el i-a spus că nu se simte în stare să întrețină o familie, după care a plecat în Italia. Decizia de a da naștere și celui de-al doilea copil, i-a aparținut întru-totul mamei, deși realizase că este posibil să îl crească singură și pe acesta, citez ,, iubeam acel copil care prindea viață pe zi ce trecea în corpul meu și nu am putut renunța la sarcină“. Admirabil !

Când s-a apropiat nașterea a venit în țară si ,,tatăl rătăcitor” care la numai 8(opt) zile după nașterea bebelușului a făcut cale întoarsă în Italia, de unde revenea doar de două, trei ori pe an, pentru câteva zile. Să precizez că nu era tăticul care lucra peste mări și țări pentru bunăstarea familiei. Sumele pe care le-a trimis după nașterea copilului erau modice, spre deloc.

Trecuseră doi ani de la nașterea copilului și pentru că relația tată – fiu era apropape inexistentă, mămica a hotărăt să ia cei doi copii, să meargă împreună cu soțul său, să trăiască în sfârșit cu toții, ca o familie. A retras-o pe fiica ei cea mare de la școală, a închiriat apartamentul din România, au pus bagajele în mașină și au plecat cu toții în Italia, unde sotul închiriase o casă ( așa îi spusese el soției). Surpriză ! Ajunși în Italia cu cățel cu purcel ( vorba românească), tânăra mămică a constatat că nu aveau nicio casă închiriată și au locuit timp de două săptămâni în mașină!

,,Nu știu să vă descriu ce înseamnă să locuiești pe străzi într-o mașină, cu doi copii, cel mic având doi ani”( așa îmi povestea tânăra doamnă). Ulterior s-au mutat într-o casă a unui amic al soțului, casă care nu era racordată la utilitați, nu aveau apă curentă, caldură, energie electrică. Într-una dintre seri, soțul nu a mai venit acasă, iar soția împreună cu copiii, l-au căutat pe la secțiile de poliție. Fusese arestat de carabinieri pentru că l-au prins furând, fapt pentru care a fost judecat și condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare. Cu speranța că soțul va renunța la acel obicei de a fura și că își va găsi de lucru ceva cinstit, să poată crește împreună copiii, tânăra mămică a dat încă o șansă căsniciei. Doar că sotul era din ce în ce mai irascibil si mai distant față de ea dar si față de copilul lor, iar într-o bună zi i-a spus că ar fi mai bine ca ea si copiii să se întoarcă in România.

Timp de 4 ani tânăra doamnă l-a tot așteptat pe soțul său, care atunci cand venea era agresiv verbal si fizic si ori de câte ori încerca să poarte o discutie cu el, îi spunea să-l lase în pace, să-și găsească pe altcineva. El între timp posta pe facebook fotografii cu iubitele din Italia.

După ce timp de 7 ani a crescut singură copiii a hotărât să divorțeze, dar din momentul în care l-a informat pe soț a început calvarul: amenințări cu moartea, că îi ia copilul și nu îl va mai vedea niciodată, că ea este singura vinovată de destrămarea căsniciei și că el nu a avut ocazia să fie tată. Stim cu toții că întotdeauna agresorul se poziționează în postura de victimă!

Din nou tânăra doamnă hotărăște să mai dea o șansă căsniciei sale.

Zis și făcut ! De data asta îi mută în Italia si pe părinții ei, închiriază o casă din banii părinților (aceștia vânduseră în România un apartament) și speră în sufletul ei că lucrurile se vor așeza.

Surpriză ! Soțul venea acasă o zi pe săptămână, refuzând să locuiască cu ei, el locuind la iubita lui, iar atunci când venea îl învăța pe cel mic să fie agresiv cu mama și cu bunicii.

Într-una dintre zile l-a luat cu el pe cel mic, au mers la un magazin de unde tatăl a încercat să sustragă câteva produse, dar l-au prins angajații magazinului, au chemat carabinierii, și l-au dus la o secție de politie unde l-au ținut închis împreună cu cel mic câteva ore. Din acel moment băiețelul nu a mai dorit să stea singur doar cu tatăl lui și nici să il mai însoțească undeva, întotdeauna cerând să fie prezentă mama.
După acesta întâmplare tânăra doamnă a făcut din nou bagajele și s-a întors în România, hotărând să divorțeze.

Eiii….. acu-i acu ! Pe parcursul divorțului, soțul nu a mai avut nimic de făcut în Italia și a venit în Romania, unde o urmărea pe tânăra doamnă la fiecare pas, o agresa verbal si fizic, o amenința că o omoară pe ea, pe părinții ei, că răpește copilul și mama nu-l va mai vedea niciodată, că o va lovi cu mașina și va ajunge în scaun cu rotile pentru toată viața, că ii va da foc la casă, diverse, tipic pentru un agresor, sau mai bine zis pentru un bărbat care nu a știut să-și asume nici căsnicia dar nici eșecul acestei căsnicii.

Mergea la școala unde era înscris copilul încercând să-l ia, iar cel mic cand îl vedea, o suna speriat pe mama lui, care fugea de la serviciu cât o țineau puterile, să ajungă cat mai repede la copil și să-l liniștească.

Într-o zi când se întorcea de la cumpărături însoțită de fiul său, soțul a așteptat-o în holul blocului, iar când aceasta a intrat s-a năpustit asupra ei, izbind-o cu capul de pereți, fără să-l intereseze cât de tare plângea cel mic lângă ei și cât de speriat era de agresivitatea cu care acest individ îi lovea mama, folosind cuvinte cu efect traumatizant major asupra copilului (din păcate nu le pot reproduce).

Am finalizat divorțul în favoarea mamei, reușind să convingem instanța să îi acorde custodia exclusivă a copilului.

Custodia exclusivă a copilului – când se poate obtine

Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanța hotărăște ca autoritatea părintească (custodia copilului) să fie exercitată numai de către unul dintre părinți. Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creștere și educare a copilului, precum si dreptul de a consimți la adopția acestuia.

Se consideră motive întemeiate pentru ca instanța să decidă ca autoritatea părintească- custodia exclusivă a copilului să se exercite de către un singur părinte alcoolismul, boala psihică, dependența de droguri a celuilalt părinte, violența față de copil sau față de celălalt părinte, condamnările pentru infracțiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infracțiuni cu privire la viața sexuală, infracțiuni de violență, precum și orice alt motiv legat de riscurile pentru copil.

Dezinteresul evident al unui părinte şi omisiunea furnizării datelor necesare pentru a fi contactat la nevoie de către părintele la care locuieşte copilul poate fi considerat un motiv întemeiat pentru ca instanţa să atribuie custodia exclusivă părintelui care s-a ocupat de creșterea și îngrijirea copilului.

Așadar lipsa totală de interes, inactiunea, nepăsarea manifestată față de copil prin evitarea asumării responsabilității si îndatoririlor părintești, lipsa de preocupare față de bunăstarea copilului, pot fi considerate motive întemeiate pentru că instanța să decidă ca autoritatea părintească – custodia să fie exercitată de un singur părinte.

Cât durează un proces pentru custodia copilului

Durata unui proces privind custodia copilului se estimează într-un interval între 6 și 12 luni și nu depinde nici de avocat, nici de judecător, ci de îndeplinirea cerințelor procedurale, de administrarea probatoriului, care presupune audierea de martori, interogatoriile părților, efectuarea de expertize.

Care sunt șansele tatălui la custodia copilului

Întotdeauna șansele sunt egale pentru mama si pentru tată la custodia copilului. În cazul în care tatăl a fost implicat active în viața copilului, oferind sprijin emotional și financiar, asigurând un mediu sigur și stabil pentru creșterea copilului, legătura de atașament tată-copil să fie una puternică, astfel încât ruperea acestei legături să nu fie în interesul superior al copilului.

Custodia copilului sub 2 ani

Vârsta fragedă a copilului sub 2 ani, impune în cele mai multe cazuri, ca minorul să rămână în îngrijirea mamei. Custodia va fi comună, dacă nu sunt motive întemeiate pentru a se dispune custodia exclusivă în favoarea mamei, iar domiciliul minorului va fi stabilit la mamă, cu obligarea tatălui la achitarea pensiei alimentare (pensia de întreținere) si stabilirea unui program de vizitare pentru părintele cu care nu locuiește copilul.

Custodia copilului cu părinți necăsătoriți

Custodia copilului din afara căsătoriei este supusă acelorași reguli ca si custodia copilului din căsătorie. În cazul în care s-a stabilit filiația, adică tatăl a recunoscut copilul, atunci regula este de custodie comună și prin excepție custodie exclusivă atribuită mamei, cu obligarea tatălui la achitarea pensiei alimentare si stabilirea unui program de vizitare a minorului.

În ce condiții mama poate pierde custodia copilului

Oricare dintre părinți, mama sau tata, pot pierde custodia pentru aceleași motive prevăzute de art. 36 din Legea 272/2004, atunci când este pusă în pericol creșterea și dezvoltarea copilului, prin comportament agresiv psihic și fizic exercitat față de copil, expunerea copilului în situații de risc, implicarea copilului în activități improprii vârstei sale, neîndeplinirea îndatoririlor părintești, dezinteresul față de nevoile copilului, etc.

Decizia privind custodia copilului este definitivă?

Toate deciziile privind custodia copilului pot fi modificate printr-o cerere adresată instanței. În cazul schimbării împrejurărilor, oricare dintre părinți poate solicita modificarea măsurilor luate cu privire la copil, privind exercitarea custodiei, a schimbării domiciliului copilului, a cuantumului pensiei alimentare (termenul popular), a programului de vizitare pentru părintele cu care nu locuiește copilul, respectându-se întotdeauna interesul superior al copilului.

Cum te poate ajuta un avocat să obții cea mai bună decizie posibilă pentru copil

De cele mai multe ori, soții care ajung la concluzia că nu mai pot conviețui împreună cad de acord cu privire la divorț, dar apar neînțelegeri cu privire la custodia copiilor, la programul de vizitare și la cuantumul pensiei alimentare. Atunci, aceștia apelează la ajutorul unui avocat care să îi ajute și să îi îndrume să obțină ceea ce își doresc. În cadrul deciziei privind situația juridică a copilului, instanța va lua în considerare mai mulți factori: vârsta copilului, legătura de atașament părinte-copil, abilitățile parentale, capacitatea părintelui de a se asigura de îngrijirea copilului și educația lui, starea de sănătate a copilului, starea de sănătate a fiecărui părinte, capacitatea părintelui de a asigura o locuință corespunzătoare copilului și o sursă de venit necesară creșterii copilului, disponibilitatea părintelui de a coopera cu celălalt părinte, capacitatea de a răspunde activ și prioritar la nevoile copilului, etc, examinându-se toate elementele ce servesc cel mai bine interesului superior al copilului.

Este important să apelați la un avocat specializat în dreptul familiei si in custodia copilului, care cunoaște în amănunt procedurile legale, modul în care fiecare parte își poate susține punctul de vedere, probele care trebuie administrate, astfel încât să obțineți cea mai bună decizie posibilă pentru copil, asigurându-i protecția, stabilitatea și educația de care are nevoie în călătoria sa către viața de adult.